Gå direkt till innehåll
Foto: Daniel Dahlgren/Elsäkerhetsverket
Foto: Daniel Dahlgren/Elsäkerhetsverket

Nyhet -

Chansa aldrig med elen

I slutet av maj lanserade Elsäkerhetsverket webbtjänsten kopplasäkert.se. Med en enkel knapptryckning i mobilen eller datorn får du veta vad du själv får göra med el. På fyra månader har cirka 70 000 klickat in för att ta reda på vad som gäller.

Att bygga och renovera är ett av svenskarnas största nöjen och de flesta byggvaruhandlare ökade sin försäljning stort under sommaren som gick.

– För oss som nyligen lanserat kopplasäkert.se har det varit bra tajming. Det finns behov av att enkelt och snabbt kunna ta reda på vad man själv får göra när exempelvis el ska dras till altanbygget eller badrummet, säger Elin Cederholm, projektledare för Koppla säkert vid Elsäkerhetsverket.

Många företag stöttar

320 företag, återförsäljare, elinstallationsföretag, försäkringsbolag och bransch- organisationer, har valt att ställa sig bakom Koppla säkert. De som säljer byggmaterial i fysiska butiker möter såväl privatpersoner som proffs och får ofta frågor från konsumenten. Tidigare undersökningar visar att det i tre av tio hushåll förekommer olagliga elinstallationer och varje år skadar sig hundratals människor, många barn, på felaktiga och farliga installationer. Det finns ett stort behov av att öka kunskapen om det egna ansvaret för el.

Återförsäljare och e-handeln viktiga aktörer

– Det är krångligt med ellagstiftningen, men med kopplasäkert.se kan man känna sig trygg med att alltid ge kunden rätt svar. 1 oktober startar vi en ny kampanj för att få fler återförsäljare av elmateriel att förstå hur bra kopplasäkert.se är. En målsättning är också att få med e-handeln som är en viktig aktör, tillägger Elin Cederholm.

Elsäkerhetsverket har tagit fram ett helt koncept kring Koppla säkert. Filmer, skyltmaterial, digital och tryckt information, finns att ladda ner på myndighetens webbplats helt gratis.

– På 15 minuter kan butikerna utbilda sin personal om kopplasäkert.se via en digital utbildning. Nästa gång de möter en kund som har frågor om el så behöver de aldrig chansa med svaren – de finns i kopplasäkert.se, säger Elin Cederholm.

Webbtjänsten Kopplasäkert.se

Fakta

Koppla säkert är framtagen med anledning av ett regeringsuppdrag som Elsäkerhetsverket fick 2018. Uppdraget handlar om att återförsäljare och elinstallationsföretag, på frivillig väg, ska ge information till kunder vid försäljning av elinstallationsmaterial och elinstallationstjänster. Tjänsten är webbaserad och funkar enkelt i såväl mobila plattformar som datorer. Koppla säkert har utvecklats i samarbete med en referensgrupp bestående av återförsäljare, butikskedjor, försäkrings- och elinstallationsbranschen.

För mer information, kontakta:

Elin Cederholm, Utrednings- och projektkoordinator vid Elsäkerhetsverket
E-post: elin.cederholm@elsakerhetsverket.se
Telefon: 010-168 05 35

Anna Josephsen, kommunikatör vid Elsäkerhetsverket
E-post: anna.josephsen@elsakerhetsverket.se
Telefon: 010-168 05 89

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Cia Edlund

Cia Edlund

Presskontakt Kommunikationschef Elsäkerhetsverket 010-168 05 16
Sandra Hjelm

Sandra Hjelm

Presskontakt Kommunikatör Elsäkerhetsverket 010-168 05 17
Camilla Arnäs-Nielsen

Camilla Arnäs-Nielsen

Presskontakt Kommunikatör Elsäkerhetsverket 010-168 05 11

Vi arbetar för trygg och störningsfri el

Elsäkerhetsverket är en statlig myndighet som arbetar för hög elsäkerhet och för att elektriska utrustningar inte ska störa varandra. Vi ansvarar bland annat för tillsynen av elanläggningar och elinstallationsföretag och utför marknadskontroll av elektriska produkter. Vi handlägger ansökningar om auktorisation som elinstallatör och ansvarar för ett nationellt register över elinstallationsföretag. Vi tar även fram föreskrifter och arbetar med standardisering inom elsäkerhetsområdet.

Elsäkerhetsverket
Södra Torget 3
681 21 Kristinehamn