Gå direkt till innehåll
Foto: Istockphoto
Foto: Istockphoto

Nyhet -

Dra ur (stick)proppen innan du badar

Har du köpt en pool nyligen eller har du spanat in ett spabad till altanen? Så länge det finns någon typ av el och det är en vanlig stickpropp för utomhusbruk får du installera den själv, det vill säga sätta i stickproppen i uttaget. Se efter noga så badet är tillverkat för utomhusbruk, läs bruksanvisningen noga och följ den.

- Jag skulle vilja skicka med en tanke inför sommaren och alla bad – bada inte när proppen är i. Katarina Olofsson som arbetar med produktsäkerhet vid Elsäkerhetsverket sedan 2007, ler underfundigt. Så länge badat inte är i förbindelse med elnätet via en sladd så kan det i alla fall inte hända någon elolycka.

Belysning, värme och bubblor… och jordfelsbrytare!

Många finesser till baden drivs med el, så om du ändå badar med stickproppen i; dubbelkolla märkningen på badet, följ anvisningarna noga och se till att det är ett jordat uttag du använder. Bubbelbadkar och Spabad för utomhusbruk ska även vara jordade och skyddas av en intern 10mA jordfelsbrytare. Om du inte kan avgöra om ditt bad har det så se till att uttaget skyddas av en.Har du ingen så skaffa en, det finns portabla även om jag rekommenderar att du kontaktar en elfirma för installation.

- Rening av vattnet kan ske nattetid och uppvärmning skulle till exempel kunna ske på morgonen. Det finns lösningar på det mesta. Se också till att prata med barn och unga, upplys en extra gång om att vatten och el inte hör ihop. Inga elprodukter i närheten av badet, som exempelvis en radio med sladd eller ljusslingor. Om det drar ihop sig till åskväder ska du inte bada.

Så priset då, har det betydelse på kvaliteten eller inte?

Att pris och kvalitet hör ihop är såklart inte alltid sant. Men ofta är det just det. Hittar du ett tokbilligt spabad bör du kolla upp varför det är så billigt och vilken säljaren är.

Säg att du surfar runt på nätet och hittar en utomhuspool till ungarna i sommar. Halva priset mot de du kikat på tidigare och gratis frakt på det. Det första du bör göra är att kolla upp vilket företag du köper av, finns det tydliga kontaktuppgifter? Verkar företaget seriöst, bilda dig en känsla genom att även söka på omdömen om företaget. Ta reda på vilket land produkten säljs från, alla länder har inte samma krav på elsäkerhet.

- Kanske det får bli en vedeldad badtunna i sommar, säger Katarina. För blir det fel kan det bli riktigt fel när det gäller vatten och el.

Är du det minsta osäker om vad du får och inte får göra med el finns nu en ny digital tjänst som Elsäkerhetsverket tagit fram med branschen. På kopplasäkert.se fyller du typ av miljö och sedan väljer du en produkt. Om det är ett arbete du inte får utföra som privatperson kan du lätt söka efter ett elföretag i kollaelföretaget.se.

För mer information kontakta
Katarina Olofsson, inspektör marknadskontroll, Elsäkerhetsverket
Telefon: 010-168 05 25
katarina.olofsson@elsakerhetsverket.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Cia Edlund

Cia Edlund

Presskontakt Kommunikationschef Elsäkerhetsverket 010-168 05 16
Sandra Hjelm

Sandra Hjelm

Presskontakt Kommunikatör Elsäkerhetsverket 010-168 05 17
Camilla Arnäs-Nielsen

Camilla Arnäs-Nielsen

Presskontakt Kommunikatör Elsäkerhetsverket 010-168 05 11

Vi arbetar för trygg och störningsfri el

Elsäkerhetsverket är en statlig myndighet som arbetar för hög elsäkerhet och för att elektriska utrustningar inte ska störa varandra. Vi ansvarar bland annat för tillsynen av elanläggningar och elinstallationsföretag och utför marknadskontroll av elektriska produkter. Vi handlägger ansökningar om auktorisation som elinstallatör och ansvarar för ett nationellt register över elinstallationsföretag. Vi tar även fram föreskrifter och arbetar med standardisering inom elsäkerhetsområdet.

Elsäkerhetsverket
Södra Torget 3
681 21 Kristinehamn