Gå direkt till innehåll
Elsäker belysning för kräftskivan

Nyhet -

Elsäker belysning för kräftskivan

Kräftskivan och andra ljuvliga trädgårdsfester hör sommaren till. Men det finns några saker som är bra att tänka på för att få till en elsäker miljö för dig och dina gäster när du ordnar fest utomhus. Sladdlös belysning, jordfelsbrytare och elprodukter gjorda för att användas utomhus är några av våra viktigaste tips.

Du har dukat upp ett vackert bord i trädgården, och gästerna börjar anlända. Lamporna i träden lyser upp augusti-kvällen. Men så kommer regnet. Sladdar och elprodukter är känsliga för fukt, och kan utgöra en stor risk om de hanteras på fel sätt.

För att undvika olyckor är det viktigt att bara använda utrustning som är gjord för utomhusbruk. Alla elektriska produkter, till exempel ljusslingor, lampor och skarvsladdar, ska ha information om vilken IP-klass de har. Ju högre IP-klass desto mer fukt tål produkten. För att kunna användas utomhus ska produkten ha IP 44 eller mer.

Sladdlöst istället för skarvsladd

Tänk också på att alla eluttag som du använder till festen ska vara jordade och anpassade för utomhusbruk. Om vägguttaget för utomhusbruk sitter en bra bit bort, ska du inte dra en skarvsladd genom ett fönster eller en dörr. Sladden kan bli klämd och skadad. Om den är gjord för inomhusbruk kan den dessutom bli farlig i kombination med regn och fukt.

Om du inte kan få till elen exempelvis till belysningen på ett säkert sätt, är det bättre att kolla in vad det finns för sladdlösa alternativ på marknaden. När det gäller belysning finns det idag en mängd produkter som är sladdlösa och drivs med batteri eller solceller.

– Det går att hitta massor av snygga varianter på belysning och tillbehör för att liva upp trädgårdsfesten. Tänk på att alltid kolla IP-klass även på sladdlösa produkter, säger Karin Dröschmeister vid Elsäkerhetsverket.

Se över vinterförvarade prylar

Innan du kopplar in grill, belysning, drickakyl eller annat till festen, kolla så att de är i gott skick efter att ha legat i garage eller förråd hela vinterhalvåret. Se över sakerna noggrant och kontrollera att inga skador har uppstått. Titta till exempel efter sprickor på sladdar och stickproppar. Om du ser något som är skadat ska det lagas eller ersättas med nytt. Utsätt aldrig dig själv eller andra för risken att använda en elektrisk produkt som inte är helt säker.

Jordfelsbrytaren – en livräddare

Många vet inte om det, men som husägare är du faktiskt ansvarig för elen i ditt hus. Du är ansvarig för att se till att det blir en trygg och elsäker fest för dig och dina gäster. Genom att se till att ditt hus har en jordfelsbrytare kan du öka säkerheten avsevärt. Om något går på tok och strömmen tar fel väg, bryter jordfelsbrytaren strömmen så att det inte blir du eller någon av dina gäster som får ta smällen. Har du inte en jordfelsbrytare installerad i din elanläggning finns det portabla jordfelsbrytare för tillfällig användning att köpa.

Ämnen

Presskontakt

Sandra Hjelm

Sandra Hjelm

Presskontakt Kommunikatör Elsäkerhetsverket 010-168 05 17

Vi arbetar för trygg och störningsfri el

Elsäkerhetsverket är en statlig myndighet som arbetar för hög elsäkerhet och för att elektriska utrustningar inte ska störa varandra. Vi ansvarar bland annat för tillsynen av elanläggningar och elinstallationsföretag och utför marknadskontroll av elektriska produkter. Vi handlägger ansökningar om auktorisation som elinstallatör och ansvarar för ett nationellt register över elinstallationsföretag. Vi tar även fram föreskrifter och arbetar med standardisering inom elsäkerhetsområdet.

Elsäkerhetsverket
Södra Torget 3
681 21 Kristinehamn