Gå direkt till innehåll
Bild:iStock
Bild:iStock

Nyhet -

Julklappar på nätet – tänk efter före

Planerar du köpa dina julklappar på nätet i år? Var tredje svensk e-handlar hemelektronik via webbutiker, både inom och utanför EU. Farorna med att handla från butiker utanför EU är att kraven på säkerhet inte är desamma. Här får du fem säkra julklappstips från Elsäkerhetsverket innan du beger dig ut bland e-butikerna.

Tips 1

Ta alltid reda på vilket land du handlar från. Handlar du från ett land utanför EU kallas det privatimport och då har du inte längre samma rättigheter som konsument. Köper du produkten i Sverige är det tillverkaren eller importören som har ansvaret för att den är säker. Om du själv importerar en elprodukt är det du personligen som bär ansvaret för att produkten är säker.

Tips 2

Seriösa handlare är tydliga med sina kontaktuppgifter. Det ska alltid gå att nå tillverkaren eller annan ansvarig om något visar sig vara fel. Hittar du ingen fysisk adress, surfa vidare till nästa butik.

Tips 3

Tänk på att produkten ska vara anpassad för att användas i våra hem. En produkt med stickpropp som inte passar i svenska vägguttag får inte säljas här, däremot finns inget sådant krav när du handlar från länder utanför EU. Använd inte produkter som du behöver en adapter för att plugga in.

Tips 4

Tänk märkning. CE-märket står för att den som är ansvarig för produkten intygar att den uppfyller alla krav på säkerhet. Förutom CE-märket ska produkten också vara märkt med kontaktuppgifter till den som tillverkat och importerat den. Ska du använda produkten utomhus ska den vara tillverkad för det och ha rätt IP-klass. I Sverige har vi 230 Volt så ta reda på vilken spänning produkten är gjord för.

Tips 5

Köp inte kopior. Vi har testat många elprodukter och det som ofta skiljer sig mellan en kopia och en originalprodukt, förutom priset, syns inte på utsidan. I värsta fall kan en dålig elprodukt leda till elchock eller brandrisk.

Ställ krav på dina elprodukter - handlar du utanför EU är du ansvarig

- Det är enklare att jämföra olika produkter på nätet och det finns verktyg som gör det lättare för dig som konsument. Drygt var fjärde svensk handlar just på nätet för att hitta lägre pris, och då kan steget till att handla från ett land med lägre produktkrav och därmed lägre pris vara lockande, säger Patrik Espino Colin vid Elsäkerhetsverket.

Hjälp oss kartlägga farliga elprodukter – anmäl här

Nu pågår projektet ”Privatimportens faror – köp på egen risk” tillsammans med Sveriges konsumenter. Syftet är att hitta farliga elprodukter som du eller någon du känner stött på. Vi vill höra vad du som konsument upplevt och tillsammans kan vi arbeta mot att få bort farliga elprodukter från våra hem.

Formulär att fylla i - farliga elprodukter

Mer information på www.elsakerehtsverket.se

KONTAKT

Patrik Espino Colin

Inspektör marknadskontroll
Telefon: 010-168 05 23
E-post: patrik.espino-colin@elsakerhetsverket.se

Per Samuelsson

Tf chef för Avdelningen för produkter
Telefon: 010-168 05 32
E-post: per.samuelsson@elsakerhetsverket.se

Sandra Hjelm

Kommunikatör
Telefon: 010-168 05 17
E-post: sandra.hjelm@elsakerhetsverket.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Cia Edlund

Cia Edlund

Presskontakt Kommunikationschef Elsäkerhetsverket 010-168 05 16
Sandra Hjelm

Sandra Hjelm

Presskontakt Kommunikatör Elsäkerhetsverket 010-168 05 17
Camilla Arnäs-Nielsen

Camilla Arnäs-Nielsen

Presskontakt Kommunikatör Elsäkerhetsverket 010-168 05 11

Vi arbetar för trygg och störningsfri el

Elsäkerhetsverket är en statlig myndighet som arbetar för hög elsäkerhet och för att elektriska utrustningar inte ska störa varandra. Vi ansvarar bland annat för tillsynen av elanläggningar och elinstallationsföretag och utför marknadskontroll av elektriska produkter. Vi handlägger ansökningar om auktorisation som elinstallatör och ansvarar för ett nationellt register över elinstallationsföretag. Vi tar även fram föreskrifter och arbetar med standardisering inom elsäkerhetsområdet.

Elsäkerhetsverket
Södra Torget 3
681 21 Kristinehamn