Gå direkt till innehåll
Säkra upp kräftskivan – kör sladdlöst

Nyhet -

Säkra upp kräftskivan – kör sladdlöst

Vanligtvis är det belysning med månar vi hänger upp i våra trädgårdar när det vankas kräftfest. Vi på Elsäkerhetsverket tycker att även solen kan få en plats i år, genom att du använder solcellsbelysning.

Med en solcellsdriven ljusslinga, eller batteridriven, behöver du inte tänka på att anpassa dukning efter vägguttag. Ofta är också batteridrivna eller solcellsdrivna elprylar anpassade att klara fukten en augustikväll.

- Det finns så pass bra trädgårdsbelysning driven av solceller idag, att slingor som kräver ett eluttag egentligen inte behövs, säger Martin Gustafsson, elinspektör vid Elsäkerhetsverket.

Fördelar med sladdlösa ljuskällor

Det kan vara svårt att anpassa festens belysning efter vägguttag utomhus. Att placera kräftskivan på gräsmattan istället för altanen brukar vara en bra idé med tanke på alla kräftskal. För att lysa upp skivan brukar kulörta lyktor höra till, då kan en skarvsladd behövas om vägguttaget sitter en bit bort.

- När du använder elprodukter utomhus ska de vara tillverkade för att klara av till exempel fukt. Det ska alltid stå IP-klass på produkten och för att användas utomhus ska det vara IP 44 eller högre, säger Martin.

Om det inte finns ett vägguttag utomhus ska du inte dra en skarvsladd genom en dörr eller ett fönster. Dels ska det vara ett jordat uttag till utomhusprodukter, dels kan sladden komma i kläm.

Enklare och säkrare med solcells- och batteridriven belysning

- Genom att använda belysning som inte är kopplad till ett eluttag riskerar du inte att glömma skarvsladden på gräsmattan för att upptäcka den nästa gång du klipper gräset, påpekar Martin.

Kolla alltid, även om det är en slinga driven av solceller eller batterier, att den är avsedd att användas utomhus så att den inte blir förstörd eller farlig. Det ska också finnas en CE-märkning som innebär att tillverkaren intygar att produkten är tillverkad efter de säkerhetsregler som gäller.

- De flesta av oss känner till CE-märkningen på produkter, men det är minst lika viktigt att kolla att det finns kontaktuppgifter till en tillverkare eller importör som tar ansvar för om något fel uppstår. Så länge du följer anvisningarna som följer med vid köpet ska den vara trygg att använda, menar Martin.

Vi på Elsäkerhetsverket älskar jordfelsbrytare

Att använda jordfelsbrytare är nog den billigaste livförsäkringen som finns. Om strömmen skulle ta fel väg bryter den strömmen. Om det inte finns en jordfelsbrytare finns det portabla du kan använda, men en fast installerad är alltid att rekommendera.

- För installation av till exempel nya vägguttag eller jordfelsbrytare måste du anlita ett registrerat elföretag. På Elsäkerhetsverkets webbplats kan du kolla upp både elföretag och vilka elarbeten du får göra själv. Vi har nyligen lanserat en ny digital tjänst, Kopplasäkert.se, som är lätt att använda för att få koll på vad du får göra eller inte, säger Martin.

Din el – ditt ansvar

Så vad menas då med att produkterna är ditt ansvar och inte den som tillverkat den? Du som äger ett hem är ansvarig för elen i det. Du är också ansvarig för att dina elprodukter inte utgör någon fara för någon. Det innebär att du med jämna mellanrum bör se över de delar av din elanläggning som du faktiskt kan se, exempelvis uttag och strömbrytare. Att de sitter fast ordentligt och är hela.

Att vara ansvarig för sina elprodukter innebär i praktiken att du ser till att de används korrekt enligt bruksanvisningen. Var uppmärksam på äldre produkter och produkter som används ofta och slits snabbare. Sprickor på sladdar och skadade höljen är sådant som kan vara farligt och bör repareras eller kasseras.

Precis som du med utomhuspool har ett ansvar för att inga barn kommer in på din tomt och riskerar att drunkna ska du inte lämna ljusslingor, elverktyg och liknande utan uppsikt. Dra alltid ur sladden när du inte använder dem. Så för att sista sommarfesten utomhus ska bli succé, tänk på att göra den så elsäker som möjligt. Duka upp, belys din trädgård, ha mysigt och håll avstånd!

För mer information kontakta:
Martin Gustafsson, elinspektör, Elsäkerhetsverket
Telefon: 010-168 05 27
E-post: martin.gustafsson@elsakerhetsverket.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Cia Edlund

Cia Edlund

Presskontakt Kommunikationschef Elsäkerhetsverket 010-168 05 16
Sandra Hjelm

Sandra Hjelm

Presskontakt Kommunikatör Elsäkerhetsverket 010-168 05 17
Camilla Arnäs-Nielsen

Camilla Arnäs-Nielsen

Presskontakt Kommunikatör Elsäkerhetsverket 010-168 05 11

Vi arbetar för trygg och störningsfri el

Elsäkerhetsverket är en statlig myndighet som arbetar för hög elsäkerhet och för att elektriska utrustningar inte ska störa varandra. Vi ansvarar bland annat för tillsynen av elanläggningar och elinstallationsföretag och utför marknadskontroll av elektriska produkter. Vi handlägger ansökningar om auktorisation som elinstallatör och ansvarar för ett nationellt register över elinstallationsföretag. Vi tar även fram föreskrifter och arbetar med standardisering inom elsäkerhetsområdet.

Elsäkerhetsverket
Södra Torget 3
681 21 Kristinehamn