Gå direkt till innehåll
Vad har el med sportlov att göra?

Nyhet -

Vad har el med sportlov att göra?

Vi på Elsäkerhetsverket tycker om elprylar och vi bryr oss om dig, därför vill vi att du ska vara rädd om dig när du ska valla skidorna, ladda mobilen eller om du åkt på skottning. Här får du några varma och elsäkra tips inför kalla sportlovsdagar.

Valla skidor med vallajärn

Om du använder dig av ett vallajärn så behöver du ta reda på om det är för inomhusbruk eller om det går att använda utomhus. Det ska stå på förpackningen eller så kan du titta på IP-beteckningen, för att kunna använda det utomhus ska det vara IP-klass 44 eller högre.

- Kom ihåg att ansluta elprylar för utomhusbruk till skyddsjordade eluttag. Dessa bör vara skyddade av en jordfelsbrytare, det finns även portabla att köpa, säger Per Samuelsson vid Elsäkerhetsverket.

TÄNK PÅ att aldrig ansluta produkter du använder utomhus till ett ojordat uttag inomhus. Dra heller inte sladdar genom dörrar eller fönster då de kan klämmas och skadas.

Mys med värmefiltar

Efter en kall dag med skridskoåkning kan det vara skönt att värma upp kroppen med en elektrisk värmefilt, men glöm inte bort att stänga av den för kvällen. Värmefilten ska inte vara på under natten när du sover. Läs genom bruksanvisningen så får du reda på hur du använder den på ett säkert sätt.

Tänk på hur du torkar våta kläder

Ladda under uppsikt

Ladda alltid under uppsikt, oavsett om det är drönare, telefoner eller värmekläder. Använd alltid den laddare som är avsedd för produkten, spänningen skiljer sig mellan olika laddare.

Blöta vantar

Ni som åkt pulka med barn känner nog igen blöta vantar och ytterkläder. Tänk på att inte hängtorka kläderna över element som drivs av el, om ett plagg faller ner över det ökar risken för brand. Detta gäller även bastuaggregat.

Snöslunga med sladd

Snöskottning är en vinteraktivitet de vuxna får roa sig med, i alla fall om det är en motor inblandad. Tänk på att alltid hålla koll på var du har sladden om du använder en eldriven snöslunga. Det är lätt att glömma av sig efter en stunds skottning.

Bild: iStock

Text: Sandra Hjelm

Kontakt

Per Samuelsson

Avdelningschef produkter
Telefon: 010-168 05 32
E-post: per.samuelsson@elsakerhetsverket.se

Mer information

Relaterade länkar

Ämnen

Presskontakt

Cia Edlund

Cia Edlund

Presskontakt Kommunikationschef Elsäkerhetsverket 010-168 05 16
Sandra Hjelm

Sandra Hjelm

Presskontakt Kommunikatör Elsäkerhetsverket 010-168 05 17
Camilla Arnäs-Nielsen

Camilla Arnäs-Nielsen

Presskontakt Kommunikatör Elsäkerhetsverket 010-168 05 11

Vi arbetar för trygg och störningsfri el

Elsäkerhetsverket är en statlig myndighet som arbetar för hög elsäkerhet och för att elektriska utrustningar inte ska störa varandra. Vi ansvarar bland annat för tillsynen av elanläggningar och elinstallationsföretag och utför marknadskontroll av elektriska produkter. Vi handlägger ansökningar om auktorisation som elinstallatör och ansvarar för ett nationellt register över elinstallationsföretag. Vi tar även fram föreskrifter och arbetar med standardisering inom elsäkerhetsområdet.

Elsäkerhetsverket
Södra Torget 3
681 21 Kristinehamn