Gå direkt till innehåll
Foto: Daniel Dahlgren
Foto: Daniel Dahlgren

Pressmeddelande -

Ny tjänst ska minska olagligt elarbete

Elsäkerhetsverket har tillsammans med butiker, e-handlare och återförsäljare av elprodukter, tagit fram en ny informationstjänst för konsumenter. Tjänsten Koppla säkert ska göra det enklare att göra rätt när el ska installeras i bostaden.

På regeringens uppdrag att förbättra informationen vid försäljning av elinstallationsmateriel, har Elsäkerhetsverket byggt upp en helt ny informationsbank som är lätt tillgänglig för alla. Koppla säkert ska hjälpa konsumenter som köper elmateriel, att snabbt och enkelt få reda på vad man får koppla själv och vad man inte får göra gällande el. Den fungerar som en app men är en webbaserad tjänst för såväl mobila plattformar som datorer.

Flera hundra personer skadas allvarligt av el i hemmen varje år, varav många barn. En färsk Sifo-undersökning som Elsäkerhetsverket och Sveriges konsumenter låtit göra, visar att en av 20 har råkat ut för en skada orsakad av en elektrisk produkt. Det motsvarar en halv miljon svenskar.

- Alldeles för många skadas av felaktiga elinstallationer. Med Koppla säkert blir det lättare att göra rätt, och förhoppningsvis kan många olyckor undvikas, säger energiminister Anders Ygeman.

Vilken butik som helst får idag sälja elmateriel men alla har inte kunskap om lagstiftningen om vad man får installera eller inte. Tjänsten kommer därför att hjälpa de som säljer och ger råd vid köp av elmateriel att ge rätt information till kunden. Användaren anger vilken produkt det gäller och i vilken miljö den ska användas i och klickar på sök. I Koppla säkert finns också information om var man i sin närmiljö hittar ett elinstallationsföretag som kan utföra arbetet.

- Vi får många frågor om vem som får göra olika installationer. Med den här väldigt konkreta informationen tror vi att kunskapen ökar och antalet felaktiga och olagliga installationer minskar, säger Elisabet Falemo, generaldirektör vid Elsäkerhetsverket.

Kopplasäkert.se lanseras den 26 maj och har tagits fram i samarbete med; Biltema, Schneider Electric, Jula AB, Bauhaus, Clas Ohlson, Hyrentimme, Installatörsföretagen, Svensk Handel, Svensk Försäkring, Byggmaterialhandlarna, Länsförsäkringar, Brandskyddsföreningen Elektriska nämnden, SEK Svensk Elstandard och Konsumentverket.

Med tjänsten Koppla säkert följer ett omfattande informationspaket med butikskommunikation som är fritt att använda för e-handel, butiker och återförsäljare.

Här kan du läsa mer om Koppla säkert

Här kommer du till tjänsten Kopplasäkert.se

Kontakt för mer information
Elin Cederholm, projektledare för Koppla säkert, Elsäkerhetsverket
Telefon: 010- 168 05 35
E-post: elin.cederholm@elsakerhetsverket.se

Cia Edlund, kommunikationschef, Elsäkerhetsverket
Telefon: 010-168 05 00, 072-522 13 57
E-post: cia.edlund@elsakerhetsverket.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Elsäkerhetsverkets huvuduppgift är tillsyn av elektriska anläggningar och elektrisk materiel, som bland annat utförs genom inspektioner och marknadskontroll. Myndigheten är också ansvarig för handläggning av behörighetsansökningar som elinstallatör. Från 1 juli 2017 börjar en ny elsäkerhetslag att gälla. Då kan alla kolla upp att det elföretag som man tänker anlita finns i ett register på Elsäkerhetsverkets webbplats. 

Kontakter

Cia Edlund

Cia Edlund

Presskontakt Kommunikationschef Elsäkerhetsverket 010-168 05 16
Sandra Hjelm

Sandra Hjelm

Presskontakt Kommunikatör Elsäkerhetsverket 010-168 05 17
Camilla Arnäs-Nielsen

Camilla Arnäs-Nielsen

Presskontakt Kommunikatör Elsäkerhetsverket 010-168 05 11

Vi arbetar för trygg och störningsfri el

Elsäkerhetsverket är en statlig myndighet som arbetar för hög elsäkerhet och för att elektriska utrustningar inte ska störa varandra. Vi ansvarar bland annat för tillsynen av elanläggningar och elinstallationsföretag och utför marknadskontroll av elektriska produkter. Vi handlägger ansökningar om auktorisation som elinstallatör och ansvarar för ett nationellt register över elinstallationsföretag. Vi tar även fram föreskrifter och arbetar med standardisering inom elsäkerhetsområdet.

Elsäkerhetsverket
Södra Torget 3
681 21 Kristinehamn